Sevgili hastalarım ve okuyucularım Hasta Odasına hoş geldiniz.

Sorularınızı soru sorma ve mesaj yazma kurallarına uygun şekilde yazınız. Soru sorma kuralları bu bölümün altındaki üç çizgide var. Öncelikle bunu okuyun. Yoksa sorularınıza cevap alamayabilirsiniz. Cevaplar gün içerisinde verilecektir.

78 gösterim
Hocam siz bir ürologsunuz fakat bu konu hakkında bilginiz olduğunu düşünüp size güvenerekten bir soru sormak istiyorum. İnsanların bir kısmı hacamatın sağlığa faydalı olduğunu bir kısmı ise hiçbir yararı olmadığını bilakis zararı bile olduğunu söylüyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Hacamat hakkında bilimsel araştırmalar var mıdır? Faydası varsa bile bunlar bilimsel midir yoksa kişi ağızlarından çıkan söylemler midir?
Memleket, Yaş ve Medeni Durum E/B ----> Rize, 25,b

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 Cevapla

 
En İyi Cevap
İrfan Arkadaşım Merhaba;

Hacamat hakkında çok konuşuluyor. Olayın tıbbi ve dini husus vardır.
Önce dini yününü söyleyeyim. Hacamat yaptırmak sünnettir. Yani Peygamberimiz yaptırmış, yaptırmayıda tavsiye ettirmiştir. Bu husustaki hadisleri internette veya muteber hadis kitaplarda bulabilirsiniz. Bir şey sünnetse ve hadis kitaplarında varsa benim için yereldir. Çünkü peygamberimiz söylemiş tavsiye etmiş. Allah'ın resulü yalan, yanlış söylemeyeceği asla düşünülemeyeceği için bunu kabul etmek lazım. Tıbbi yararı varmış olar olabilir. Ama ilk planda sünnete uymaktır. Bunun şöyle de düşünebiliriz; Orucun, namazın tıbbi faydası olabilir. Yaparsak vücudumuz fayda görürüz. Ama biz bunları farz olduğu için ve Allah emrettiği için yaparız.
Hacamatta böyle.
Gelelim tıbbi faydasına. Bu hususta ilmi çalışmalar yapılmış ve faydası kabul edilmiş. Hacamat bir nevi kan aldırmak olduğu için vücutta kan fazlalığı varsa insan rahatlar. Çünkü kan fazlalığında vücut çok defa bu fazlalık kanı azaltamaz. Zaten hacamat yaptıranların işlemden sonra rahatlamaları bunu gösterir. Hacamata karşı çıkanlar hacamatın usulüne uygun olmayan ve yan etkilerinin olduğundan dolayıdır.
Hacamatı elbette ehli olan doktorlar yapmalı. Ben hacamat yaparım diye ortalıkta dolaşanlar yapmamalı. Hacamat yapanlar bu işin nasıl yapılacağını bilmeli yani ehli ve becerikli olmalı.
Ayrıca temizliğe dikkat etmeli. Yoksa mikrop kaptırıp iltihapa dönüşmesi çok kolay olur. Ayrıca hacamat yaptımadan önce tıbbi yönden incelenip engel bir durum var mı bakılmalı. Mesela kanama olduğunda kan durmama hastalığı varsa bunlar önceden tespit edilip tedbir alması lazım.
Bu misalleri uzatabiliriz. Ama zannederim bu kadar bilgi yeterlidir.

Hasta Odası Nedir?

- Hasta Odası, Üroloji hakkında online olarak yardım alabileceğiniz soru cevap sistemidir.

Nasıl soru sorulur öğrenmek için lütfen okuyun

- Siz zaman kaybetmeyin ve yorulmayın diye sistemde üyelik kısmı aktif değildir.

Sorularınıza sadece

Op. Dr. Ali Hatay

cevap vermektedir.

Tüm Eski Soru Cevapları Görmek İçin Tıklayın (120.000 Soru-Cevap)

...